Spectacole, expoziții și alte surprize la Ziua Județului Timiș

Zi de mare sărbătoare în această lună pentru timișeni când, pe 28 iulie 2024, se împlinesc 105 ani de administrație românească în județul Timiș. Momentul marchează instaurarea conducerii românești în județul Timiș-Torontal, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș, primul prefect român fiind dr. Aurel Cosma.

Ulterior, Timiș-Torontalul a cunoscut o perioadă prosperă, însă dezvoltarea lui a fost întreruptă de debutul celui de-al Doilea Război Mondial. Actuala structură a celui mai vestic județ al țării, precum și delimitarea conform teritoriului care-i aparține astăzi, a fost reconfirmată în 1968.

Consiliul Județean Timiș a pregătit marcarea acestui moment prin întrunirea într-un Plen festiv, precuim și printr-o serie de evenimente care se vor derula pe parcursul mai multor zile și vor fi organizate fie la sediul instituției sau la instituțiile de cultură subordonate

instituțiile de cultură au pregătit evenimente speciale. Astfel, Muzeul Național de Artă va organiza în perioada 25-28 iulie,  mai multe tururi ghidate ale expozițiilor găzduite, printre care „Lifeline”, semnată de Dieter Mammel, „Neoavangarda Timișoreană – Concept și Contextualizare” și „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă”. De asemenea, în toate cele 3 zile, accesul în muzeu va fi gratuit.

Muzeul Național al Banatului își așteaptă publicul cu expozițiile „Patrimoniu 2022-2023”, „Spațiile Oravitzan”, „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția MnaB”, „Arme care au făurit România”, „Istoria militară a Banatului – Uniforme”, precum și „Muzeul Popa’S” – Dedicat lui Ștefan Popa Popa’S, cel mai rapid caricaturist din lume, omologat de Cartea Recordurilor.

Muzeul Satului Bănățean a fost locul desemnat pentru festivitatea de decernare a premiilor Festivalului – Concurs „Lada cu zestre”. Iar accesul publicului în zilele de sărbătoare la expozițiile „Banatul Otoman”, „Lumina Rusaliilor în icoană”  și „Trilogia vieţii. Naşterea, nunta şi înmormântarea în Banat” este gratuit.

La ceas aniversar, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș susține un spectacol special dedicat zilei județului, cu concursul unor cunoscuți artiști, printre care: Ciprian Pop, Dorinel Gavriluț, Doriana Talpeș, Oana Stanca, Luminița Safta, Roberta Crintea, Nicoleta Voica, Roxana Goia, David Crișan, Diana Cârlig, Ionuț Bledea, Mihaela Petrovici, Liliana Laichici.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” propune fanilor săi două reprezentații, cu „Dar cu femeia ce s-a întâmplat?” și „Noua poveste a Scufiței Roșii”.

Cu concursul Bibliotecii Județene Timiș, Palatului Administrativ este gazda  expoziției cu titlul „Foaier de presă”, compusă din numere de presă istorică, dedicată Județului Timiș, iar Incanto Quartet va completa atmosfera cu un concert de muzică de cameră.

Bineînțeles, nu lipsește din program to horă tradițională care se va desfășura în Piața Victoriei din Timișoara, în care se prind toate ansamblurile din județ care vor susține și momente artistice în cadrul Spectacolului de Gală, la joc fiind invitați să se alăture toți cei care rezonează cu valorile timișene.

Toate drepturile aparţin Consiliului Judeţean Timiş © 2021. Site dezvoltat de Biroul de telecomunicații și transformare digitală din cadrul CJ Timiș